A kutyakozmetika kialakulása és célja

2009-01-01

 

A kutyák gondozását, kozmetikázását már a régmúlt időben is végezték:

Először a vadász és terelőkutyákat kozmetikázták, praktikus okból: a hosszú szőr ne akadályozza a kutyát a munkában.” A hosszú szőrt levágták, csak ott hagyták meg ahol a kutyát védte / mellkas, izületek, fontos szervek/.

A terelőkutyák szőrét a birkanyírás után vágták, ezzel megkönnyítve mozgásukat.

Császárok, királyok, előkelőségek udvarában tartott kutyák szőrét is ápolták, hogy gazdájuk kedvét lelje, tiszta szőrű, ápolt állatokban.

A kutyakozmetika a 19. sz. második felében akkor indult fejlődésnek, amikor egyre gyakoribbá váltak a kiállítások, szépségversenyek.

A tenyésztők nem voltak egy véleményen abban, hogy az egyes fajtáknak hogyan kell kinézniük. Egyesületeket hoztak létre, itt rögzítették a fajtákkal szembeni követelményeket. Legfőbb szempont a külső megjelenés lett, háttérbe szorítva a használhatóságot. A kor divatját, elvárásait tükrözi a kutyakozmetika fejlődése. A típusok a standardban rögzülnek, de a divat és a fantázia is közbeszólhat.

A professzionális kozmetikázás– a kutya hibáit felismerve bizonyos szőrápolási módszerekkel korrigál úgy, hogy a kutya előnyős részeit kidomborítja, míg a hibákat eltakarja, optikailag javít a testarányokon.

Aki magához vesz egy kutyát, felelősséget vállal azért, hogy kedvence mindig ápolt, rendezett legyen, ebben segítenek a SZÉKTÓI KUTYASZALON szakképzett munkatársai. A szőrzetápolás fő célja az elhalt szőrszálak eltávolítása, az élő szőrszálak és a bőr megtisztítása, mentesítése az élősködőktől .A SZÉKTÓI KUTYASZALONBAN szakszerűen elvégezzük a fültisztítást, karomvágást. A talppárnák közé szorult szennyeződéstől összeállt szőrcsomókat eltávolítjuk.

Ezek a műveletek nem okoznak látványos változást kedvencünk külső megjelenésén, mégis a kutya egészségének megőrzése érdekében feltétlenül fontosak. A gondozás célja az, hogy megelőzzük az olyan betegségek kialakulását, melyeknek az elhanyagolt szőrzet kedvező táptalajt biztosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.