Bichon bolognese, 2010. február

2010-02-01

A kutya neve: Pufii
Fajtája: bichon bolognese
Gazdi: Hajnal Fanni

Fotó: Ilovszky Kata

Télen azonban jön a dilemma, nem fog-e fázni az eb. Nos, ha télen növesztik a szőrét, a kozmetika akkor is elengedhetetlen, nem mellőzhető az alapos bontás és a fürdetés. No és a fültisztítás meg a karomvágás is aktuális lehet. Ha alaposan megnézik kutyájukat, a talppárnái között bizony hamar megnő a szőr, szegény pedig korcsolyázik a konyhakövön a sok fránya szőrpamacs miatt.
Tehát, ha meg is fürdetik otthon, de a csomók nincsenek kibontva, akkor bizony a szőr, még ha nem is hosszú, még inkább összefilcesedik (hasonló lesz a kézműves foglalkozásokon a nemezeléshez), és mire tavasszal az eb végre kutyakozmetikus kezébe kerül, nem marad más, mint hogy teljesen kopaszra nyírják szegényt.
Tehát ami a legfontosabb: a bichonok szőrét rendszeresen fésülni kell, a csomókat kibontani, és ha azt szeretné a gazda, hogy szép legyen a rövidre nyírt szőrű ebe, akkor időszakosan utána kell igazítani a nyírott fazonnak. A fürdés és egyéb igazítások (a talppárnák, a fül, popsi szőrének gondozása, illetve a karmok rendbetétele) szintén fontosak.


Érkezés a kozmetikába: első pillantásra úgy tűnik, minden rendben van a kutyával, mert nem látszanak a csomók; az, hogy a pici, puha aljszőrök bizony szép filcekbe álltak össze a hajlatokban.


A testen, a hajlatokban a csomókat alapos átkefélés után fésűvel eltávolítjuk. A hasról inkább levágjuk a csomókat, mert a kutya vékony kis bőre a bontást igencsak megszenvedné


Indulás fürdeni!


Ilyen hideg téli napon jó egy puha törülközőben melegedni


de utána jól meg kell ráznia magát az ebnek!


Szárítás közben folyamatosan fésüljük a szőrzetet, kutatva a még rejtőzködő csomók után.


A fej szárítását a legtöbb kutya nagyon nem szereti.


A már megszárított fejen a szőrzetet formára igazítjuk, hogy szép, kerek pofit kapjon a kutya.


Ilyen tisztán, illatosan és persze csomómentesen már boldogan fotózkodik modellünk is gazdijával!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.