Schnauzer járt nálunk, 2009. december

2009-12-01

A kutya neve: Rozi
Fajtája: só-bors törpe schnauzer
Gazdi: Szögi Bernát

Fotó: Ilovszky Kata

A legjobb, ha ezt az eb már apró kölyökkorától megszokja, ahogy azt is, hogy a gazdi időnként otthon is kezelésbe veszi a szőrét, sőt ezen túlmenően akárcsak a többi fajtánál megtisztítja füleit, mancsait, szemeit. A kiállításra készülő schnauzereket évente minimum három-négy alkalommal, de inkább gyakrabban trimmelni szokták, azonban a kozmetikában gyakran szembesülünk azzal, akármennyire is szeretnénk meggyőzni a gazdát a trimmelés előnyéről, ő ragaszkodik a gyorsabb és kényelmesebb gépi nyíráshoz.
Tudni kell, hogy a schnauzer szőre kemény, s ezt a szőrtípust a rendszeres nyírás elpuhítja; igazi minőségét csak trimmeléssel lehet megőrizni. Végső soron mind a két kozmetikai módszerrel az a cél, hogy az eb minél inkább megőrizze fajtajellegét, ezen belül pedig azt a stílust, ami a gazdának leginkább tetszik. A schanuzer semmiképp sem mutat szépen libegős, hosszú, zászlósra hagyott szőrrel, és akár nyírással, akár trimmeléssel szobrászkodunk rajta, célszerű követni a schnauzer klasszikus vonalait.


Rozi éppen csak megérkezett, és még riadtan szemléli, mi történik körülötte. Õt ugyanis nem tájékoztatták arról, hogy fotómodellként kell majd szerepelnie.


Az intim testrészek higiéniájára is gondolni kell, különösen egy hosszabb szőrű eb esetében.


Bizony, azokon a fránya lábakon hosszabb a szőr, abban pedig csomók is előfordulnak, így hát ezeket kell először is kibontani.


Mivel a gazdi úgy döntött, inkább nyírjuk az ebet ugyanis Rozi nem kiállítási eb, hát nekiestünk a nyírógéppel. Először lenyírtuk a fej tetejét, vigyázva arra, hogy a szép szemöldök megmaradjon, majd folytattuk a koponya két oldalán és a füleken kívül és belül is. Az eb bajuszát és szakállát ollóval kell fazonra igazítani. Rozi testén a nyakat, a hátat, a mellkast, a farkat és a combok oldalát nyírtuk le a csánkig. Mivel Rozi sokat rohangál a kertben, lábain a zászlókat nem hagyjuk olyan hosszúra, mint a kiállítási kutyáknál.


Sajnos fürdeni is illik. Úgy tűnik, Rozi nem nagyon rajong az ötletért, ezért nem is engedi, hogy ilyen megalázó helyzetben fotózzák, amikor úgy néz ki, mint egy ázott veréb.


És aztán jött a szárítás! Brrrr! Igen gyanúsan vizsgálta Rozi a berregő rémet, és csak az mentette meg szárítónkat egy kiadós kutyaharapástól, hogy Rozinak volt gyerekszobája.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.